fbpx

Ελάτη Τρικάλων-Κόζιακας-Νεράιδα

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παρασκευή 19/04/24, 06:00 μμ έως Κυριακή 21/04/24, 09:00 μμ

Τόπος εκκίνησης – συνάντησης: Ελάτη Τρικάλων, Greece

Προφίλ διαδρομής: 1η ημέρα: 16χλμ.+1000μ. 2η ημέρα: 11χλμ.+900μ.
Επίπεδο δυσκολίας: 3/4 μέτριο-δύσκολο
+306945374274
EUR240€/άτομο

Ελάτη Τρικάλων-Κόζιακας-Νεράιδα

Η Ελάτη ή όπως παλιά ονομάζονταν Τύρνα είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου στο Νομό Τρικάλων και σε απόσταση 32 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων. Σε ύψος 920 μ. στο όρος Κόζιακας (Κερκέτιο) το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα στο πυκνό δάσος από έλατα.

Αναφορές σχετικά με την χρονολογία ίδρυσης δεν υπάρχουν αλλά σύμφωνα με την παράδοση κατοικήθηκε λίγα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό μαρτυρούν και τα διάφορα Βυζαντινά ευρήματα. Η σημερινή θέση του χωριού είναι νέα. Το χωριό πριν το 1943 βρισκόταν δυτικότερα και προς το ποτάμι και το χρόνο αυτό κάηκε από τους Γερμανούς.

Στην διαδρομή από τα Τρίκαλα αξίζει να επισκεφθείτε την βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς χτισμένη το 1283 στην κωμόπολη της Πύλης, καθώς και την τοξωτή γέφυρα πάνω από τον Πορταϊκό ποταμό, χτισμένη το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μοναστήρια. Αυτά που λειτουργούν είναι η Μονή του Αγίου Βησσαρίωνα και η Μονή Γκούρας και τα δύο στην περιοχή της Πύλης.

Ο επισκέπτης στην Ελάτη μπορεί να ασχοληθεί με πολλές δραστηριότητες βουνού. Για την άνοιξη, καλοκαίρι και το φθινόπωρο υπάρχουν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία μέσα σε δάση με πηγές και μικρά λιβάδια, μεγάλο δίκτυο δασικών δρόμων για περιήγηση με αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, ποδήλατο βουνού, ακόμα και με άλογο. Σε μικρή απόσταση από το χωριό στην θέση Κόκκινος Βράχος υπάρχουν αρκετές αναρριχητικές διαδρομές. Κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα, κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ. και σε ύψος 1738 μ. βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο δυναμικότητας 20 κλινών. Στα ποτάμια της περιοχής μπορείτε να ψαρέψετε πέστροφες όπως και να κάνετε μπάνιο στα κρύα και πεντακάθαρα νερά τους.

 

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 19/4:

Απογευματινή άφιξη στην Ελάτη στο ξενοδοχείο Κρούπη, ενημέρωση για την περιοχή και τις διαδρομές που θα ακολουθήσουμε.

Σάββατο 20/4:

Μετά το πρωινό και την προετοιμασία σακιδίου ξεκινάμε με στόχο την κορυφή του Κόζιακα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε περνάει από τις εξής τοποθεσίες, λιβάδια Περτουλίου-καταφύγιο Κόζιακα 1738μ. – κορυφή Χατζηπέτρου 1901 μ. -τρύπιο λιθάρι – Ελάτη.

ενδεικτικός χρόνος πεζοπορίας 8 ώρες.

Κυριακή 21/4:

Σήμερα θα περπατήσουμε στον ορεινό όγκο της Τριγγίας, τμήμα της νότιας Πίνδου. Η διαδρομή ξεκινάει από τα λιβάδια Περτουλίου διασχίζοντας το υπέροχο ελατόδασος, συνεχίζει σε αλπικό πεδίο ενώ στο τελευταίο τμήμα της, ακολουθεί την κύρια κορυφογραμμή για την κορυφή Νεράιδα 2074 μ.

ενδεικτικός χρόνος πεζοπορίας 6 ώρες.

Κόστος

240€/άτομο

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Συνοδεία στις πεζοπορίες με τον αρχηγό του προγράμματος
  • Δυο διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στην Ελάτη
  • Ενημέρωση και οργάνωση του εξοπλισμού
  • Ασφάλεια ταξιδιού συμμετέχοντα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ψηφιακές φωτογραφίες
Πληροφορίες
  • Με την δήλωση συμμετοχής σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας
  • Προκαταβολή 60€ για την κράτηση της θέσης
  • Αποδοχή όρων χρήσης/συμμετοχής/τρόποι πληρωμής
  • Η μετακίνηση με το ιδιωτικό μίνι βαν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πόλεις από Ξάνθη μέχρι και Θεσσαλονίκη με επιπλέον κόστος (55-35€)
  • Συμμετοχή με δικό σας όχημα, το σημείο συνάντησης ορίζεται στο χωριό Ελάτη
  • Επίπεδο δυσκολίας: επίπεδο 3/4 μέτριο-δύσκολο

Δήλωση Συμμετοχής

Loading...

* Με τη δήλωση συμμετοχής μου στην παραπάνω δραστηριότητα δηλώνω ότι αποδέχομαι και θα τηρήσω τους όρους και τους κανονισμούς που αναφέρονται εδώ: ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κοινοποίηση Δραστηριότητας

Pin It on Pinterest