Βαθμοί δυσκολίας MTB διαδρομών

 

 Βαθμός δυσκολίας 1 – Εύκολο

Ομαλές διαδρομές, κυρίως επίπεδες, σε χωματόδρομους ή και ασφαλτόδρομους.

 

 

Βαθμός δυσκολίας 2 – Μέτριο

Κυρίως επίπεδο μονοπάτι ή χωματόδρομος με ορισμένα ανηφορικά και κατηφορικά σημεία. Υπάρχουν κάποια εμπόδια όπως βράχια και λακκούβες τα οποία εύκολα μπορούν να αποφευχθούν.

 

Βαθμός δυσκολίας 3 – Δύσκολο

Ένας συνδυασμός από απότομες παρατεταμένες κλίσεις και δύσκολα εμπόδια, στενή διαδρομή και ίσως ολισθηρή. Οι περισσότεροι αναβάτες θα προτιμήσουν να περπατήσουν ορισμένα τμήματα.

 

Βαθμός δυσκολίας 4 – Απαιτητικό

Downhill/freeride, τεχνικά δύσκολη και απότομη κατάβαση, στενή διαδρομή με μεγάλη επικινδυνότητα και αιχμηρά σημεία. Μπορεί να περιλαμβάνει τεχνητές κατασκευές και άλματα.

Σε ποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης κατατάσσομαι;

 

Επίπεδο 1

Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο περιστασιακά 30 λεπτά, αλλά όχι πάνω από μία ώρα σε επίπεδο έδαφος. Αθλείστε λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα.

Επίπεδο 2

Αν κάνετε ποδήλατο ή προπονείστε 1-2 φορές την εβδομάδα, ασκείστε κατά μέσο όρο 45 λεπτά έως 1 ώρα την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της ορεινής ποδηλασίας MTB), αντέχετε μια διαδρομή με ποδήλατο 1 ώρας σε επίπεδο έδαφος σε χαλαρό ρυθμό, αλλά δεν είναι δυνατή η καθημερινή ποδηλασία. Μικρές ανηφορικές και κατηφορικές κλισεις οι οποίες είναι δύσκολο να προσπελαστούν, αλλά συνήθως είναι διαχειρίσιμες.

Επίπεδο 3

Προπονείστε 2-3 φορές την εβδομάδα, η άσκησή σας κατά μέσο όρο 1 έως 3 ώρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της ορεινής ποδηλασίας MTB) και είστε σε θέση να πεταλάρετε 2 ώρες σε μια μέρα διαλειμματικά και με χαλαρό ρυθμό. Η καθημερινή ποδηλασία για πολλές ημέρες σε μια σειρά σας φαίνεται εξουθενωτική, αλλά θα μπορούσατε να ανταπεξέλθετε σε έναν ρυθμό 2 ή 3 ημέρών και όχι περισσότερο από 2 ώρες ποδηλσίας ανά ημέρα.

Επίπεδο 4

Προπονείστε 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, η άσκησή σας κατά μέσο όρο είναι 2-4 ώρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της ορεινής ποδηλασίας MTB) και μπορείτε να κάνετε ποδήλατο για πολλές συνεχόμενες μέρες με μέτριο ρυθμό με μέσο όρο 2 ώρες κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να ανταπεξέλθετε σε ποδηλασία 3 συνεχόμενων ωρών για μια μέρα. Έχετε την ικανότητα ανάβασης μέχρι και τα 600 μέρα (θετική υψομετρική διαφορά) κάθε μέρα.

Επίπεδο 5

Προπονείστε 4 έως 6 φορές την εβδομάδα, η άσκησή σας κατά μέσο όρο είναι 4-6 ώρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της ορεινής ποδηλασίας MTB) και μπορείτε να κάνετε ποδήλατο πολλές ημέρες στη σειρά με μέτριο ρυθμό με μέσο όρο 3-4 ώρες κάθε μέρα. Νιώθετε ικανοί ότι μπορείτε να ανεβείτε 1.000 μέτρα (θετική υψομετρική διαφορά) την ημέρα.

Επίπεδο 6

Προπονείστε σχεδόν καθημερινά, η άσκησή σας είναι έως και 8 ώρες την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένης της ορεινής ποδηλασίας MTB) είστε σε θέση να κάνετε ποδήλατο για πολλές συνεχόμενες ημέρες με μέτριο ρυθμό και για μέσο όρο 4 ώρες κάθε μέρα. Αν χρειαστεί, αντέχετε 5 ώρες ποδηλασία σε μια ημέρα. Μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε απότομες, παρατεταμένες αναβάσεις μέχρι 1.500 μέτρα (θετική υψομετρική διαφορά) την ημέρα.

Pin It on Pinterest

Share This