fbpx

Από τον Νέστο στην Οροσειρά της Ροδόπης

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024

Σάββατο 17/02/24, 09:00 πμ έως Κυριακή 18/02/24, 07:00 μμ

Τόπος εκκίνησης – συνάντησης: Στενά του Νέστου, Greece

Προφίλ διαδρομής: 1η ημέρα: 13χλμ. +600μ. / 2η ημέρα: 7χλμ. +300μ.
Επίπεδο δυσκολίας: 3 μέτριο
+306945374274
EUR220€/άτομο

Nestos Rodopi Trail

Από τον ποταμό Νέστο στην Οροσειρά της Ροδόπης

Στο Εθνικό Πάρκο Νέστου-Βιστωνίδας και οροσειράς της Ροδόπης θα βρισκόμαστε για ένα γεμάτο διήμερο διασχίζοντας και γνωρίζοντας το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής. Πεζοπορώντας δίπλα στον ποταμό Νέστο στο Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6 που συμπίπτει με το παλιό μονοπάτι των σιδηροδρομικών γραμμών το οποίο κατασκευάστηκε το 1893 για να διευκολύνει το προσωπικό επειδή τα Στενά στην ανατολική όχθη του Νέστου είναι πολύ απότομα και βραχώδη, και η μετακίνηση των εργατών και των υλικών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αδύνατη. Μέχρι σήμερα, δηλαδή για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επισκέπτες των Στενών χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι των σιδηροδρομικών.Στην οροσειρά της Ροδόπης και στο δάσος της Χαϊντούς. Ολόκληρη η οροσειρά αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, στη γεωλογική σύσταση και στη γεωμορφολογία της, καθώς και στο γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε από τους παγετώνες. Αποτέλεσμα, πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να βρουν κατά το παρελθόν καταφύγιο στη Ροδόπη. Σήμερα η περιοχή σηματοδοτεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσης τους.

  • Ημέρα 1η πεζοπορία στα στενά του Νέστου.

Τοποθεσία και ώρα συνάντησης: Στενά του Νέστου-Γαλάνη, 09:00π.μ.

Διαδρομή: Στενά του Νέστου(Γαλάνη) – Κομνηνά

Μια απολαυστική διαδρομή ιδανική για την εποχή δίπλα στον ποταμό Νέστο στο Διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6 που συμπίπτει με το παλιό μονοπάτι των σιδηροδρομικών γραμμών το οποίο κατασκευάστηκε το 1893 για να διευκολύνει το προσωπικό, επειδή τα Στενά στην ανατολική όχθη του Νέστου είναι πολύ απότομα και βραχώδη και η μετακίνηση των εργατών και των υλικών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν αδύνατη. Μέχρι σήμερα δηλαδή, για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επισκέπτες των Στενών χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι των σιδηροδρομικών. Απογευματινή άφιξη στον γραφικό ξενώνα για διαμονή, φαγητό και ελεύθερο χρόνο.

Διαδρομή: Δασικό χωριό Ερύμανθου- Κορυφή Χαϊντου

Μετά το πρωινό μεταφερόμαστε στην περιοχή της Χαϊντούς σε υψόμετρο 1300μ.,βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης. Με αφετηρία το Δασικό Χωριό ακολουθούμε το μονοπάτι που διασχίζει κωνοφόρο δάσος μαύρης και δασικής πεύκης και οξιάς. Το παλιό μονοπάτι μας οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο στην κορυφή του βουνού στα 1.608μ. υψόμετρο. Η οροσειρά της Ροδόπης απλώνεται κατάφυτη, άγρια, με τις βαθιές απροσπέλαστες χαράδρες και τις ήπιες κορυφογραμμές της. Στα βόρεια, προς την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, διακρίνονται οι κορυφές της Μαύρης Πέτρας, του Γυφτόκαστρου και του Θερμού.

Στο τέλος της διαδρομής θα κάνουμε στάση στο εστιατόριο Χαϊντού για φαγητό.

Λίστα εξοπλισμού-ρουχισμού για την πεζοπορία:

Σακίδιο 30 lt

Μποτάκια πεζοπορίας

Μακρύ παντελόνι για την πεζοπορία

Γκέτες για το χιόνι

Fleece ή τεχνική ζακέτα

Αδιάβροχο-αντιανεμικό  τζάκετ

2 ισοθερμικά

2 t-shirt τύπου dryfit

Εσώρουχα-κάλτσες 2-3 ζευγάρια

Γυαλιά ηλίου-αντηλιακό-σκούφος

Γάντια

Είδη ατομικής υγιεινής

Φακός κεφαλής

Παγούρι με νερό τουλάχιστον 1,5lt

Σνακ (Μπάρες υδατάνθρακα, σοκολάτα)

Μπαστούνια πεζοπορίας*

* εάν δεν διαθέτετε ρωτήστε μας

220€/άτομο

Η τιμή περιλαμβάνει:

  • Συνοδεία στις πεζοπορίες με τον αρχηγό του προγράμματος
  • Διαμονή και πρωινό
  • Μεταφορά σακιδίων στις τοποθεσίες διαμονής (π.χ. δεύτερα ρούχα κτλ)
  • Μετακίνηση από το τέλος της διαδρομής στην αρχική τοποθεσία (1 ώρα), μετακίνηση από τον ξενώνα στην περιοχή της Χαϊντούς (40 λεπτά)
  • Ασφάλεια συμμετέχοντα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • Ψηφιακές φωτογραφίες
  • Ενδεικτικός μέσος χρόνος πεζοπορίας 6 ώρες ανά ημέρα
  • Με την δήλωση συμμετοχής σας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας
  • Διαμονή σε παραδοσιακό ξενώνα
  •  Δηλώσεις συμμέτοχης μέχρι τις 10/01/2024
  • Αποδοχή όρων χρήσης/συμμετοχής/τρόποι πληρωμής
  • Κατόπιν συνεννόησης μπορεί να εξυπηρετηθεί η μετακίνηση από Ξανθή- Τέμπη του Νέστου Γαλάνη.
  • Στην περίπτωση που δε μας επιστρέψουν οι συνθήκες (μεγάλη χιονοκάλυψη) επιλέγουμε την διάδρομο για τον καταρράκτη Λειβαδίτη με παρόμοιο επίπεδο δυσκολίας
  • Επίπεδο δυσκολίας: επίπεδο 3 μέτριο

Δήλωση Συμμετοχής

Loading...

* Με τη δήλωση συμμετοχής μου στην παραπάνω δραστηριότητα δηλώνω ότι αποδέχομαι και θα τηρήσω τους όρους και τους κανονισμούς που αναφέρονται εδώ: ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κοινοποίηση Δραστηριότητας

Pin It on Pinterest