Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ροδόπης. Τις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Φαλακρού και εν συνεχεία βορείως τού ποταμού Νέστου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Σηματοδοτεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.Το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 19.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με το νότιο τμήμα της να βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια και το βόρειο στη βουλγαρική.

Από οικολογική άποψη, ολόκληρη η Ροδόπη αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική της θέση, στη γεωλογική σύσταση και στη γεωμορφολογία της, καθώς και στο γεγονός ότι δεν επηρεάστηκε από τους παγετώνες. Αποτέλεσμα, πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να βρουν κατά το παρελθόν καταφύγιο στη Ροδόπη. Σήμερα η περιοχή σηματοδοτεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσης τους. Ιδιαίτερα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της οροσειράς απαντούν ορισμένα από τα λιγότερα αλλοιωμένα φυσικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων και σπάνια είδη φυτών και ζώων.

Το ελληνικό τμήμα της Ροδόπης παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον, παρά τη σχετικά μικρή έκταση που καταλαμβάνει. Σε αυτό συναντώνται όλες οι ζώνες βλάστησης, από τις αμιγώς μεσογειακές έως τις καθαρά ηπειρωτικές και τη ζώνη των βόρειων ψυχρόβιων κωνοφόρων της προαλπικής ζώνης και της Βόρειας Ευρώπης. Στο ελληνικό τμήμα της οροσειράς, η ποικιλότητα των οικοσυστημάτων εμφανίζεται μεγάλη, σε σχετικά μικρή επιφάνεια.

Βόρεια του νομού Ξάνθης, ο ορεινός όγκος της περιοχής φημίζεται για τα παρθένα δάση, τις βουνοκορφές του καταρράκτες. Επίσης για τα Νεστοχώρια στην ευρύτερη περιοχή του Νέστου αλλά και στα ορεινά. Μεταξύ των οποίων και τα «Πομακοχώρια», που φημίζονται για την πολιτιστική και την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους.

Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε.

  • Kαταρράκτης του Λειβαδίτη (Τραχωνίου)
  • Δάσος Χαϊντούς
  • Κορυφές: Γυφτόκαστρο (1.828μ.), Χαϊντού ή Δρυμός (1.608μ.), Ερύμανθος ή Αντάλοφος (1.569μ.), Μαύρη Πέτρα (1.586μ.)
  • Όξινους τυρφώνες
  • Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στην περιοχή Λειβαδίτη
  • Γεφύρια «του Λεωνίδα» στο Αρκουδόρεμα, «του Παπά» κοντά στο Ωραίο, «του Σταμάτη» (3,5χλμ. από τη Σμίνθη)
  • Νεστοχώρια
  • Πομακοχώρια
  • Μακεδονικός Τάφος