Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος της Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το “Μάτι” σε υψόμετρο 1.956 μέτρα. Το Παγγαίο όρος αναφέρεται συχνά από τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές πηγές και ήταν ιδιαίτερα φημισμένο για τα αργυρωρυχεία και χρυσωρυχεία του, για τη ναυπηγήσιμη ξυλεία που παρείχαν τα δάση του καθώς και για το μαντείο του Διονύσου.

Το όρος Παγγαίο, με τις φυσικές του ομορφιές, τις μεγάλες ορθοπλαγιές, τις κατάφυτες απότομες βουνοπλαγιές, τους χείμαρρους που ξεκινούν από αυτές και στο σύνολο του, την ομοίότητά του με ένα αλπικό τοπίο, ήταν γνωστό και για την οργιώδη ποικιλία της χλωρίδας και την πλούσια πανίδα. Δεν είναι τυχαίο, ότι στην περιοχή αυτή ανάμεσα στις οξιές, τις δρύες και τα πλατάνια, δημιουργήθηκαν θίασοι που υμνούσαν τον θεό Διόνυσο.

Το όρος Παγγαίο είναι ένας κορυφαίος προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την ορεινή ποδηλασία σε μια ήσυχη περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Η απέραντη ποικιλία χλωρίδας σε συνδυασμό με καταπληκτικά τοπία προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικά συναισθήματα και εικόνες.

Δεν είναι μόνο η μοναδική ομορφιά του βουνού, αλλά και η μορφολογία του, που το καθιστούν ιδανικό ποδηλατικό προορισμό καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές διαδρομές στην περιοχή. Τα περίχωρα του Παγγαίου με τα δεκάδες μικρά χωριά αποτελούν ιδανικό προορισμό προς εξερεύνηση για τους αρχάριους ποδηλάτες. Ενώ οι πιο προχωρημένοι έχουν την επιλογή να ακολουθήσουν δυσκολότερες διαδρομές. Η ορεινή ποδηλασία στα απομακρυσμένα μονοπάτια της περιοχής, ανάμεσα σε τεράστια δέντρα και ρυάκια είναι μια εμπειρία που οι ποδηλάτες δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Ποδηλασία στο Παγγαίο