fbpx

Σμόλικας και Βόρεια Πίνδος

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Παρασκευή 17/06/22, 03:00 πμ έως Κυριακή 19/06/22, 09:00 μμ

Τόπος εκκίνησης – συνάντησης: Σμόλικας, Greece

Προφίλ διαδρομής:
Επίπεδο δυσκολίας:
6945374274
160EUR

Εκδρομή στο όρος Σμόλικας στην Βόρεια Πίνδο

Το όρος Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, με την κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο τα 2637 μέτρα.  Αποτελεί κομμάτι της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, καταλαμβάνοντας το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών.  Βόρεια συνορεύει με τον Γράμμο και νότια με τη Γκαμήλα, έχοντας σαν αντίστοιχα φυσικά σύνορα τους ποταμούς του Σαραντάπορου και του Αώου.

Ο Σμόλικας φημίζεται για την δρακόλιμνή του (Λύγκα) η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων, κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του. Έχει έκταση σχεδόν 4 στρέμματα και μεγάλο βάθος αλλά κυρίως είναι γνωστή για το σχήμα καρδιάς και τους αλπικούς
τρίτωνες που κολυμπούν στα νερά της

Κύριο χαρακτηριστικό του Σμόλικα είναι οι πολλές κορυφές του που υψώνονται πάνω από τα 2000 μέτρα ενώ η πλούσια βλάστηση του περιλαμβάνει κυρίως φυλλοβόλα δέντρα και μαυρόπευκο. Αποτελεί βιότοπο για πολλά σπάνια είδη της ελληνικής πανίδας, ιδίως στις παρθένες περιοχές της Βάλια Κίρνα και του Βαθύλακκου, ενώ σε αυτόν βρίσκονται μερικά από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας όπως η Σαμαρίνα, η Φούρκα, οι Πάδες και άλλα.

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

 

1η  ημέρα:

Ξεκινάμε από την Ξάνθη νωρίς το μεσημέρι με κάποιες στάσεις για όσους έρθουν από  ενδιάμεσες πόλεις (Καβάλα, Θεσσαλονίκη). Το βράδυ, φτάνουμε στο χωριό Πάδες όπου θα διανυκτερεύσουμε στον ξενώνα Munti Smolikas. Θα ακολουθήσει ενημέρωση σχετικά με την  πεζοπορική  διαδρομή της επόμενης ημέρας και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

2η ημέρα:

Το πρωί ξεκινάμε την ανάβαση μας προς την κορυφή του Σμόλικα, περνώντας από την γνωστή δρακόλιμνη και απολαμβάνοντας την μαγευτική θέα της Βόρειας Πίνδου καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας μας. Επιστροφή στο χωριό για ξεκούραση, και ελεύθερο χρόνο.

Συνολική διάρκεια πεζοπορίας περίπου 6-7 ώρες.

3η ημέρα:

Μέτα το πρωινό ξεκινάμε για να δούμε την περιοχή του Αωού σε τοποθεσίες έκπληξη και στάση για φαγητό.

Συνολική διάρκεια πεζοπορίας 2-3 ώρες.

 

Κόστος συμμετοχής

Χωρίς μετακίνηση:

6 άτομα 210€/άτομο

8 άτομα 180€/άτομο

10 άτομα 160€/άτομο

*Τιμή με μετακίνηση:

6 άτομα 380€/άτομο

8 άτομα 290€/άτομο

10 άτομα 240€/άτομο

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 6 άτομα

 

Περιλαμβάνει:

* Μετακίνηση

Συνοδεία και οργάνωση

Διαμονή στο καταφύγιο ή ξενώνα

Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 

Η εκδρομή βάσει του πίνακα βαθμών δυσκολίας είναι στο επίπεδο “3-4 δύσκολη”

Ερωτήσεις σχετικά με τη πεζοπορία- Βαθμοί δυσκολίας https://www.xploretrails.gr/faqs/

Δήλωση Συμμετοχής

Loading...

* Με τη δήλωση συμμετοχής μου στην παραπάνω δραστηριότητα δηλώνω ότι αποδέχομαι και θα τηρήσω τους όρους και τους κανονισμούς που αναφέρονται εδώ: ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κοινοποίηση Δραστηριότητας

Pin It on Pinterest