Ανάβαση στο όρος Φαλακρό

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023

Το Φαλακρό είναι ένας μοναδικός σε ομορφιά και βιοποικιλότητα ορεινός όγκος που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλπικές εκτάσεις, απότομες ορθοπλαγιές και πυκνά δάση. Παλαιότερα ονομαζόταν Μποζ Νταγ που στα τουρκικά σημαίνει το Γκρι Βουνό, ενώ τη σύγχρονη ονομασία του την πήρε από τις γυμνές πλαγιές και κορυφές του. Υψώνεται στα κεντρικά του νομού Δράμας και συνδέεται στα ανατολικά με τα βουνά του Αγίου Παύλου, Όρβηλου, Μενοίκιου και Λαϊλιά, στα ανατολικά καταλήγει ομαλά στην κοιλάδα του Νέστου. Μεγάλο μέρος του βουνού περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης.

Το Φαλακρό είναι το ψηλότερο βουνό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και απλώνεται σε μια έκταση που φτάνει τα 300 τ.χλμ. Ο Προφήτης Ηλίας (2.229 μ.) είναι η ψηλότερη κορυφή του βουνού, με αρκετές ακόμη κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα όπως η Χιονότρυπα, η Βάρδενα, τα Τρία Κεφάλια, το Ψευτοδόντι, η Καρτάκλα και το Στρογγυλό. Οι ψηλότερες κορυφές του βουνού σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό πέταλο με ορθοπλαγιές με εντυπωσιακή θέα προς τα νότια και ανατολικά.  Λίγα μέτρα πριν την κορυφή στα 2100μ. υπάρχει το σύμβολο του Φαλακρού, η Χιονότρυπα, ένα εντυπωσιακό βάραθρο με αρκετά μεγάλο άνοιγμα 50 περίπου μέτρων και βάθος 110 μέτρα.

Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το φαράγγι των Πύργων, το οροπέδιο της Σίτνας και τα ερείπια των οικισμών του παρελθόντος στα δάση που απλώνονται στους βορινούς πρόποδες. Το Φαλακρό είναι ένας υπέροχος τόπος για εξερεύνηση και περπάτημα. Τα αλπικά λιβάδια, τα πεδινά πλατώματα, οι θαμνότοποι, οι μεγάλοι βραχώδεις σχηματισμοί και τα πυκνά δάση φιλοξενούν έναν τεράστιο χλωριδικό πλούτο που δίνουν στο βουνό τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους βοτανικούς παράδεισους της Ελλάδας, ενώ εδώ μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλά σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Η ανάβαση θα ξεκινήσει από την βάση του χιονοδρομικού κέντρου.

Πρόγραμμα:

Τοποθεσία και ώρα συνάντησης: Πλατεία ελευθερίας, Ξάνθη, 7:30 π.μ. https://goo.gl/maps/SZedpFC9EEjhhEBKA

Εξοπλισμός-ρουχισμός:

Σακίδιο 20-30lt

Μποτάκια ή παπούτσια πεζοπορίας

Παντελόνι για την πεζοπορία

Χοντρό Fleece (200-300) ή τεχνική ζακέτα

Θερμοεσώρουχα

Αδιάβροχο-αντιανεμικό τζάκετ

Γυαλιά ηλίου

Σκούφο- Γάντια

Μπαστούνια πεζοπορίας (εφόσον τα διαθέτεται)

Παγούρι τουλάχιστον 1lt

Σνάκ

Επίπεδο δυσκολίας διαδρομών: 2-3 μέτρια www.xploretrails.gr/hiking-levels/

Περιλαμβάνει:

  • Συνοδεία
  • Αστική ευθύνη, ασφάλεια συμμετέχοντα
  • Ψηφιακές φωτογραφίες

 

Πληροφορίες Δραστηριότητας

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023
}
Κυριακή 08 Ιανουαρίου, 07:30 πμ έως Κυριακή 08 Ιανουαρίου, 05:00 μμ
Τόπος εκκίνησης – συνάντησης: Ξάνθη, Greece
6945374274
25EUR

Δηλώστε συμμετοχή

Ελεύθερες θέσεις: -5

Αυτή η δραστηριότητα έχει λήξει. Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες.

* Με τη δήλωση συμμετοχής μου στην παραπάνω δραστηριότητα δηλώνω ότι αποδέχομαι και θα τηρήσω τους όρους και τους κανονισμούς που αναφέρονται εδώ: ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κοινοποίηση Δραστηριότητας

Pin It on Pinterest