Ξάνθη

Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Η αρχόντισσα της Θράκης!

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης. Ο ποταμός Κόσυνθος χωρίζει την πόλη της Ξάνθης σε δύο μέρη, στο δυτικό που εμπερικλείει την Παλιά Πόλη και την Νέα πόλη και στο ανατολικό, τον συνοικισμό ¨Σαμακώβ¨ και την περιοχή σταδίου.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1976 και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Αρκετά αρχοντικά και αξιόλογα σπίτια καπνεμπόρων καθώς και σπίτια εργατών διασώζονται μέχρι σήμερα.

Σημαντικά αξιοθέατα είναι το Λαογραφικό μουσείο  το οποίο κτίστηκε το 1870 και ανήκε στην οικογένεια Κουγιουμτζόγλου. Το παλιό Δημαρχείο της Ξάνθης, την Δημοτική πινακοθήκη, την οικία που γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια του ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις. Το Μητροπολιτικό Μέγαρο στην πλατεία Μητροπόλεως,  το αρχοντικό του Στάλιου όπου σήμερα στεγάζεται το νηπιαγωγείο της περιοχής.

Έχοντας γνωρίσει και περπατήσει στα στενά της Παλιάς Πόλης μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας και στη σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή. Πρέπει να ξέρετε πως θα σας χρειαστούν αρκετές μέρες για να δείτε όλα τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της περιοχής και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε για την επιλογή του ταξιδιού σας. Αν βρεθείτε το Σεπτέμβριο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης.

Φυσικό περιβάλλον

Η πόλη της Ξάνθης είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που έχουν την τύχη να έχουν γύρω τους ένα τόσο όμορφο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, με μικρές αλλά όμορφες βουνοκορφές τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η ύπαρξη αρκετών παλιών και νέων μονοπατιών που ξεκινούν από την πόλη δίνει την ευκαιρία για υπαίθριες δραστηριότητες σε αυτό το περιβάλλον χωρίς να απαιτείται μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Σε λιγότερο από μια ώρα μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου μπορούμε να φτάσουμε στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Με το δάσος Δρυμού (Χαιντού), τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, το δασικό χωριό Ερύμανθου, την ψηλότερη κορυφή της Θράκης και πολλά ακόμα εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής!

Ο Νέστος με το δέλτα και τα στενά του, η λίμνη Βιστωνίδα, αποτελούν τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σημαντικά οικοσυστήματα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να επιλέξουν από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, ανεβάζοντας αν επιθυμούν την αδρεναλίνη στα ύψη. Πεζοπορία, ποδηλασία, αναρρίχηση, κανό-καγιάκ, παρατήρηση πουλιών, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που κάποιος  μπορεί να απολαύσει στην πόλη της Ξανθής και στην ευρύτερη περιοχή του Νέστου, της Βιστωνίδας ή του Λειβαδίτη.

Αν είστε λάτρεις της παράδοσης, της φύσης , της καλής κουζίνας και της διασκέδασης, η Ξάνθη είναι ο προορισμός που θα ικανοποιήσει όλες σας τις προσδοκίες

Δείτε τις Προγραμματισμένες Δραστηριότητές μας γι’ αυτόν τον προορισμό:

Ξάνθη

Δείτε σχετικές Δραστηριότητες με αυτόν τον προορισμό:

Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Λειβαδίτης
Λίμνη Βιστωνίδα
Νέστος
Ξάνθη
Οροσειρά της Ροδόπης

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Pin It on Pinterest