fbpx

Πόρτο Λάγος και Λίμνη Βιστωνίδα

Πόρτο Λάγος

Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο σημείο όπου η Λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Σε μια τοποθεσία που συνδυάζει το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Το αλσύλλιο αλλά και η λίμνη Βιστωνίδα, που χαρακτηρίζεται υγροβιότοπος ιδιαίτερης σημασίας, δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα και προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δίπλα στο Πόρτο Λάγος μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μετόχι του Αη Νικόλα, στολίδι μοναδικό στην περιοχή τόπος ηρεμίας και περισυλλογής.

Λίμνη Βιστωνίδα

Μαζί με το δέλτα του ποταμού Νέστου, που εκτείνεται στα δυτικά, οι λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η λίμνη Βιστωνίδα η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα με συνολική έκταση 45000 στρέματα περίπου με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. μέγιστο πλάτος 7 χλμ. και μέσο βάθος 4 μέτρα.

Η ιδιαιτερότητα της λίμνης είναι ότι το νερό παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Το Βόρειο τμήμα της λίμνης έχει γλυκά νερά από τις εισροές τριών ποταμών: του Κόσυνθου ή ποταμού της Ξάνθης, του Κομψάτου και του Ασπροπόταμου. Το Νότιο τμήμα της λίμνης έχει αλμυρά νερά τα οποία  έρχονται από τη θάλασσα μέσω τριών καναλιών που συνδέονται με τη λίμνη. Έτσι, το νερό της λίμνης μεταβάλλεται σταδιακά σε υφάλμυρο. Το γεγονός ότι μεταβάλλεται η περιεκτικότητα σε αλάτι οδηγεί στην ποικιλομορφία των συνθηκών περιβάλλοντος στο οποίο προτιμούν να διαβιώνουν  διάφορα είδη πανίδας αλλά και χλωρίδας.

Η Βιστωνίδα ξεχωρίζει και για την βιοποικιλότητα της ορνιθοπανίδας της. Συνολικά έχουν καταγραφεί 260 είδη πουλιών, από τα οποία τα 9 είναι σπάνια ή απειλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απότελεί έναν από τους μεγαλύτερούς υγροβιότοπους παγκοσμίως που προστατεύεται από τη  σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών που έχουν ως χόμπυ την παρατήρηση πτηνών.Αυτός είναι και ο λόγος που το Δέλτα του Νέστου και η λίμνη Βιστωνίδα εντάσονται στις περιοχές ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας της Ε.Ε. και στο δίκτυο Natura 2000.

Αλυκές

Στην περιοχή των υγροτόπων υπάρχουν δύο εκτάσεις με αλυκές για την απόληψη αλατιού: η μία βρίσκεται στα βορινά του Πόρτο Λάγος, στην κοινότητα της Νέας Κεσσάνης, και η άλλη στα βορινά της λιμνοθάλασσας Αλυκή ή Μέση, στην κοινότητα της Μέσης.

Γύρω από λεκάνες όπου η περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι δεν είναι μεγάλη, φυτρώνουν φυτά ειδικά προσαρμοσμένα στο αντίξοο αυτό περιβάλλον, ανθεκτικά στο αλάτι. Στις πολύ αλμυρές λεκάνες δεν επιζεί παρά μόνο ένα μικρότατο καρκινοειδές, η αρτεμία των αλυκών (Artemia salina).
Οι αλυκές, παρόλο που σε μεγάλο βαθμό είναι ιδιόμορφοι υγρότοποι δημιουργημένοι από τον άνθρωπο, έχουν πολύ μεγάλη οικολογική αξία κυρίως γιατί προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε διάφορα σημαντικά είδη πουλιών.

Δείτε τις Προγραμματισμένες Δραστηριότητές μας γι’ αυτόν τον προορισμό:

Ξάνθη
Πόρτο Λάγος και Λίμνη Βιστωνίδα

Δείτε σχετικές Δραστηριότητες με αυτόν τον προορισμό:

Λίμνη Βιστωνίδα
Ξάνθη

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Pin It on Pinterest